gbg måleridesign EPS

Måla Fönster – 10 vanliga misstag vid målning av fönster

Måla Fönster – 10 vanliga misstag vid målning av fönster

Att måla fönster kan verka enkelt vid första anblicken, men det är flera fallgropar att se upp för. Här är 10 vanliga misstag som människor ofta gör när de målar fönster:

1. Inte förbereda ytan ordentligt innan målning: Fönster måste vara rena och fria från färgflagnor, damm, smuts eller mögel innan målning kan börja. Detta innebär ofta en kombination av tvättning, slipning och eventuellt applicering av ett svampdödande medel. Om du inte ordentligt förbereder ytan kan färgen inte fästa ordentligt, vilket kan leda till en ojämn finish och tidig flagnande eller sprickbildning.

2. Ingen användning av primer vid målning av fönster: Primer fungerar som en första ”bindande” skikt mellan träet och färgen, och hjälper till att säkerställa att färgen fäster ordentligt. Utan primer kan färgen flagna, spricka eller blekna snabbare än vanligt.

3. Måla om fönster under fel väderförhållanden: Undvik att måla fönster när det är soligt och varmt, eftersom färgen kan krackelera och flagna. Undvik också att måla när det är fuktigt eller regnigt, eftersom färgen kan rinna av och ge en fläckig yta. En mulen dag ger oftast de bästa förhållandena för fönstermålning.

4. Väljer fel typ av färg till sin fönstermålning: Fönstermålning kan delas in i inomhus- och utomhusmålning. Därför krävs rätt typ av färg som kan stå emot det tuffa vädret vi har här i Skandinavien, det vill säga snö, vind och regn. Dessutom är korrekt förberedelse innan målning avgörande för att resultatet ska hålla i många år framöver.

De vanligaste och mest populära färgtyperna för fönsterrenovering är akrylatfärg. Men även alkydoljefärg, linoljefärg och slamfärg används ofta för att måla fönster utomhus.

Akrylatfärg

Fördelar

 • Miljövänlig och säker att andas in.
 • Populär och finns i ett brett utbud av nyanser, tillgänglig i de flesta färgbutiker.
 • Snabb torktid och går att måla över efter bara några timmar.
 • Elastisk och spricker inte vid träets förändringar.

Nackdelar

 • Kan ge en plastig utseende och döljer träets naturliga ådringar.
 • Otillräckligt förarbete kan leda till att färgen lossnar i stora flagor.
 • Vid målning direkt på obehandlat trä kan det uppstå fuktskador som svamp, mögel och röta

Alkydoljefärg

Fördelar

 • Ger en bra fästhäftning på träytor.
 • Ger tålighet och skyddar samtidigt ytan som den målas på.
 • Finns även i vattenbaserade alternativ som förlänger glans och pigmentets hållbarhet.

Nackdelar

 • Oljefärgsalternativet kan bli matt och förlora både glans och pigment snabbt.
 • Har tendens att gulna.
 • Kan spricka och flaga om träet rör sig mycket mellan årstiderna.

Slamfärg

Fördelar

 • Håller i 5-7 år efter första målningen.
 • Enkel att applicera på ytor som tidigare målats med slamfärg.
 • Ger träet en vacker och klassisk look.

Nackdelar

 • Begränsat utbud av nyanser och pigment att välja mellan.
 • Fäster inte på alla ytor, utan fungerar bäst på obehandlat trä.
 • Kan inte användas på ytor som är målade med andra färgtyper än slamfärg.

5. Överanvändning av färg: Att applicera för mycket färg vid en enda tidpunkt kan leda till droppar och rinning, vilket gör ytan ojämn och opolerad. Istället bör du applicera flera tunna skikt färg, låta varje skikt torka helt innan nästa appliceras. Det är viktigt att ge varje skikt av färg tillräckligt med tid att torka innan du applicerar nästa. Om du inte gör det kan färgen börja klumpa sig, blåsa upp eller flagna.

6. Inte täcka fönsterrutor noggrant: Färgfläckar på glaset kan vara svåra att ta bort och kan förstöra utseendet på dina nymålade fönster. Maskera glaset med maskeringstejp eller använda en färgskrapa för att ta bort oönskade fläckar är viktigt. Men vänta för länge med att ta bort maskeringstejp. Om du har tejpat runt fönstret för att skydda vissa ytor, ta bort maskeringstejpen innan färgen torkar helt. Annars kan det vara svårt att ta bort tejpen utan att dra med sig färg.

7. Målar endast fönsterbågen och glömmer fönsterkittet: Ett av de vanligaste misstagen som många gör när de ska måla fönster, är att glömma bort att också måla över fönsterkittet som ligger mellan ramen och glaset. Målar man inte över kittet kommer allt hårt arbete att vara förgäves. Genom att måla över fönsterkittet ser man till att färgen omsluter fönstret och på så vis undviker att fukt tränger sig in i träet och skapar problem som röta och färg som tappar fäste. Rekommendationen är därför alltid att undvika att sätta maskeringstejpet för nära kittet. Håll istället ca 1-2 cm avstånd från kittet när du tejpar för att säkerställa att du även målar över ditt fönsterkitt.

8. Nonchalant användning av penslar och verktyg: Att inte rengöra och underhålla dina verktyg kan leda till ojämna penseldrag, färgklumpar och andra problem.

Ojämna penseldrag: Ett av de vanligaste problemen med slarvigt underhållna verktyg är ojämna penseldrag. Om din pensel är kladdig med gammal färg, om borstarna har blivit stela, eller om penseln är av dålig kvalitet, kan det vara svårt att applicera färgen jämnt. Detta kan leda till ojämna linjer och märken i din färg, vilket kan skapa en oattraktiv yta.

Färgklumpar: Om penslarna inte rengörs ordentligt efter varje användning, kan färgrester torka i borstarna och orsaka klumpar. Dessa klumpar kan sedan blandas med den nya färgen nästa gång du använder penseln, vilket leder till klumpar och streck i din målning.

Andra problem: Slarv med verktygsunderhåll kan också leda till andra problem. Till exempel kan borstar som inte har rengjorts ordentligt eller lagrats på fel sätt förlora formen, vilket gör dem mindre effektiva. Färgskrapor och andra verktyg kan också bli mindre effektiva om de inte underhålls, vilket kan leda till mer arbete och sämre resultat.

För att undvika dessa problem, se till att du rengör dina verktyg ordentligt efter varje användning. Tvätta penslar och rullar i lämplig lösning (vatten för latexfärg, mineralterpentin för oljebaserad färg) tills vattnet löper klart. Torka dem sedan ordentligt och förvara dem i ett torrt utrymme. För verktyg som färgskrapor, torka dem rena efter användning och förvara dem på ett säkert ställe där de inte kommer att bli skadade. Med ordentligt underhållna verktyg kommer din målning att bli mycket lättare och resultatet mycket bättre.

9. Montera ned fönstret i onödan: När det gäller att måla om fönster är det inte alltid nödvändigt att montera ned hela fönstret. För mindre komplicerade målningsprojekt kan du oftast måla fönstret från utsidan medan det sitter kvar på plats. Detta sparar tid och arbete och gör att du kan fräscha upp fönstren utan att behöva ta bort dem.

10. Inte hyra en rullställning: För att arbeta säkert och effektivt när du målar fönstren på en högre våning kan du överväga att hyra en rullställning. En rullställning ger dig stabilitet och möjligheten att nå högre områden utan att behöva använda farliga improviserade lösningar, som exempelvis att stå på en stege eller balansera på osäkra platser.

Genom att använda en rullställning kan du säkerställa att du har en stabil och säker arbetsplattform att stå på medan du målar. Detta minskar risken för olyckor och skador och gör att du kan fokusera på att utföra målningsarbetet på ett noggrant och korrekt sätt.

När du använder en rullställning bör du se till att följa alla säkerhetsföreskrifter och instruktioner för att undvika fall och andra olyckor. Det är också viktigt att placera rullställningen på en jämn och stabil yta för att undvika vaggande eller ostadiga förhållanden.

Taggar :

Måla fönster,Målning

Dela  :