gbg måleridesign EPS

Måla på tapet eller måste man ta bort gammal tapet innan målning

Måla på tapet eller måste man ta bort gammal tapet innan målning

En viktig sak att tänka på innan du målar på en tapetserad vägg är ytan under. Oavsett vilket alternativ du väljer måste du se till att väggen är slät, stadig och dammfri.

Måla över papperstapet

Om du har en slät och fin papperstapet som sitter bra på väggen, rekommenderas det starkt att bara måla över den. Genom att slipa och spackla för hål och skarvar istället för att ta bort tapeterna sparar du tid, pengar och undviker onödigt arbete. Om tapeterna ligger kant-i-kant kan det till och med räcka med att reparera och spackla eventuella hål på väggen innan du målar. Glöm inte att applicera grundfärg först, och sedan kan du börja måla!

Dags att ta bort papperstapeten

Om din vägg däremot har gammal, löst sittande papperstapet är det troligtvis bättre att ta bort den innan du börjar måla. Lyckligtvis behöver du oftast inte ta bort hela tapeten, det räcker oftast med att ta bort de delar som är löst sittande och sedan spackla och slipa där det finns tydliga kanter och skarvar. I det här blogginlägget beskriver vi olika faktorer som kan påverka ditt beslut om att ta bort tapeten eller måla direkt på den. Vi ger även tips om hur du bäst förbereder din tapetserade vägg inför ny färg!

Undvik att måla över vissa tapeter

Det finns vissa typer av tapeter som du bör undvika att måla över eftersom de inte ger ett bra resultat. En sådan typ är vinyltapet. Vinyltapet har en plastig yta och kan förväxlas med våtrumstapet.

Skillnad mellan vinyltapet och våtrumstapet

Skillnaden mellan de två är faktiskt ganska enkel att känna på. Våtrumstapet är vanligtvis tjockare än vinyltapet och liknar mer en våtrumsmatta. En annan indikation är att våtrumstapet är avsedd för fuktiga utrymmen som badrum och ibland kök. Om du planerar att måla om väggarna i vardagsrummet kan du vara ganska säker på att det är vinyltapet du har att göra med, inte våtrumstapet.

Hantering av vinyltapet vid målning

En av de största anledningarna till att du inte bör måla direkt på vinylväggar är att färgen kan flagna efter målningen. Det beror på att vinylens glansiga plast-yta gör det svårt för färgen att fästa ordentligt. För att måla på vinylväggar måste du först ta bort det översta lagret av vinylskiktet. Då återstår ett papperslager som du kan torka av dammet från med en fuktig mikrofiberduk innan du börjar måla. Ett annat alternativ är att använda målartvätt på vinylytan innan målningen. Om du är osäker på hur du ska gå tillväga och vill undvika misstag kan du alltid be om hjälp från professionella målare genom att skicka en förfrågan.

Rengör tapeten inför målning

Att rengöra väggarna innan du börjar måla är oftast en bra idé. En ren vägg och tapet gör att väggfärgen fäster bättre och hjälper till att undvika ojämna ytor och damm under färgen.

Hur går man tillväga vid rengöring av tapeten?

Du behöver inte alltid använda målartvätt för att rengöra tapeterna innan du målar, även om det rekommenderas. Ibland kan det räcka med att damma av och torka ytan med en torr mikrofiberduk. Om du vill vara på den säkra sidan kan du också använda en fuktig trasa med ljummet vatten. En bra förberedelse är viktig! Om väggen är väldigt smutsig eller har fläckar av fett bör du använda målartvätt. Se till att använda en svamp eller en fiberduk för att inte skada tapeten.

TIPS! Börja längst ner på väggen och arbeta dig uppåt mot taket när du rengör. Detta för att undvika tvättränder på väggen när du sedan målar över tapeten och för att hålla koll på vilka områden du har rengjort. Efter att du har rengjort tapeten är det dags att börja med grundfärg! Om du fortfarande är osäker på vad du behöver inför en ommålning, hittar du tips i den

Tapetgrund – när behövs det och när kan man hoppa över det?

Om dina väggar redan är målade behöver du ingen grundfärg. Men om det är en omålad tapetserad vägg av textil- eller papperstapet, rekommenderar vi att du använder en tapetgrund innan du målar över den. Syftet med att grundmåla på tapeten är att skapa en jämn yta och förhindra att tapeten lossnar efter målningen. En grundmålning förbereder helt enkelt ytan och förhindrar färgen från att flagna. Dessutom kan en grundmålning motverka bubblor om tapeten inte är ordentligt fastlimmad. Med en grundmålning hjälper du den nya färgen att fästa på tapetgrunden och uppnår därmed ett snyggare resultat! Du hittar bra grundfärg från märken som Jotun.

TIPS! Om det trots allt uppstår bubblor som inte försvinner efter att färgen har torkat, är vårt bästa tips att skära bort den del där bubblan är, spackla över det och måla med tapetgrunden igen.

Taggar :

Målning

Dela  :